Oare chiar exista o problema ? (II)

Dupa cum se poate observa, studiul in cauza se axeaza pe minoritatea rroma, a carei populatii este cea mai des discriminata etnie atat in Romania, cat si in Europa.
Din pacate, desi cei mai multi dintre subiectii interogati au o atitudine pozitiva fata de rromi, exista si un numar destul de mare de studenti care nu privesc aceasta etnie ca pe o parte a societatii romanesti, ci doar ca pe niste persoane care sunt tolerate din obligatie.
Deasemenea s-a constatat faptul ca subiectii au fluctuatii in ceea ce priveste parerea despre persoanele de etnie rroma, raspunsurile aceluiasi subiect la diferitele intrebari ale chestionarului fiind contrarii.
Astfel, desi 83,33% dintre persoanele ce au completat chestionarul au raspuns ca sunt impotriva discriminarii rasiale, raspunsurile ce au urmat l-au contrazis pe cel anterior, in sensul ca, in acelasi timp, desi contra discriminarii, 76,66 % considera ca minoritatea rroma distruge imaginea Romaniei pe plan international, sau ca influentele socio-culturale ale acestora aduc prejudicii tarii si nu isi au locul in societatea contemporana (73,33%).
O alta contrazicere a fost observata intre presupusa toleranta pentru etnia rroma, declarata de 83,33% dintre subiecti, si refuzul categoric a 73,33%, de a avea orice fel de grad de rudenie cu o persoana apartinand acestei etnii.
Un procent foarte mare a fost inregistrat si in ceea ce priveste ideea ca, desi existand atitudinea anti-discriminare, 80% dintre subiecti raspund ca nu au aceeasi atitudine fata de rromi ca si fata de romani.
Desi cetateni ai patriei noastre, rromii nu sunt considerati a fi romani de catre 70% din persoanele chestionate. Mai mult decat atat, 73,33% dintre subiecti isi fac probleme in ceea ce priveste faptul ca numarul populatiei de etnie rroma creste exponential de la an la an si vad acest lucru ca pe o amenintare.
S-a observat, deasemenea, ca atitudinea negativa fata de etnia rroma e ridicata, 66,66% dintre subiecti neputand accepta o persoana de etnie rroma in anturajul lor, iar 53,33% neputand accepta sa fie subalternii unor persoane apartinand etniei rrome, chiar daca acestia au studii superioare, sunt calificati in domeniul respectiv si isi exercita activitatea exact la fel ca si orice alta persoana.
Aceste rezultate, din pacate, nu sunt specifice doar Romaniei, dupa cum arata si aceasta cercetare.

Niciun comentariu: