INTERVIU (realizat de Andrei)

Ciurar Lavinia, realizator al emisiunii in limba romani “Amari Emisiunea”, s-a nascut la data de 22 aprilie 1983 , in orasul Dej, judetul Cluj. Provenind dintr-o famile de etnie rroma, cu doua surori si doi frati mai mari, Laviniei nu i-a fost usor sa-si croiasca un drum in viata. Totusi, cu multa munca si ambitie, a devenit un model pozitiv in comunitatea etnicilor rromi.
Incantata de ideea proiectului nostru, domnisoara Ciurar a acceptat sa ne acorde un interviu.

“Studentii sunt STUDENTI”

1. Ce unitati de invatamant ati absolvit pana in prezent?

“Am studiat la Scoala Generala din comuna Petru Rares, judetul Bistrita-Nasaud, iar apoi am absolvit Liceul de Bio-Chime Beclean si Facultatea de Bio-Geologie , care apartine Universitatii Babes-Bolyai Cluj- Napoca. “

2. In afara acestora v-ati perfectionat intr-un anumit domeniu?

“Am terminat cursul de jurnalism, iar momentan sunt masterand in publicitate, la FSPAC (Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii).”

3. Avand diplome si referinte diverse, ce job aveti acum?

“Sunt inspector OTIMMC (Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie) si realizator al emisiunii in limba romani : “Amari Emisiunea” (emisiunea noastra), difuzata de TVR Cluj.”

4. Ati avut dificultati in perioada studiului (atat la liceu cat si la facultate) datorita apartenentei la etnia rroma?

“Nu pot sa spun ca m-am simtit direct discriminata. Daca imi aduc bine aminte, in primul an de facultate, a fost problema cu lista de studenti. Desi am intrat pe baza de medie , nu ma regaseam pe acea lista, iar in final am aflat ca eram repartizata pe lista cu locurile special alocate studentilor de etnie rroma. Nu era o problema mare, dar majoritatea colegilor au crezut ca eu am facut intentionat acest lucru, pentru a ma remarca. De aseamnea, pentru a ramane in frunte si pentru a beneficia de aceleasi drepturi ca si ceilalti colegi, a trebui sa lucrez si sa invat de doua ori mai mult ca ei.“

5. Dar colegii v-au creat probleme?

“NU! Deloc ! Am avut norocul sa ma integreze in grupul lor, m-au inteles, m-au tratat de la egal la egal si au fost corecti cu mine. Pana la urma, studentii sunt studenti!”

6. Ce parere aveti despre discriminarea rasiala intalnita in institutiile de invatamant?

“Cred ca aceasta este mai des intalnita in mediul urban decat in cel rural. Desi ar trebui sa fie mai toleranti cu colegii rromi, elevii si studentii oraseni se cred mai superiori, dar bineinteles acest lucru difera de la caz la caz , in functie de educatia primita acasa (cei 7 ani) si in primii ani de scoala.”

7. Care sunt propunerile dvs. pentru combaterea discriminarii etnice dintre studenti?

“Eu propun organizarea mai multor activitati studentesti, si implicarea in aceste programe a tuturor organizatiilor studentesti, prin participarea studentiilor de toate etniile.”

8. Exista o organizatie a studentilor de etnie rroma ?

“Exista mai multe organizatii a rromilor in Romania. Aici in Cluj, in 1993 s-a infiintat Organizatia Studentilor Rromi “Romano Suno” (Vis Tiganesc) aceasta desfasoara activitati in domeniul cultural, social educational, umanitar, professional, economic si Drepturile Omului. Proiectele derulate au ca scop promovarea culturii rromani, imbunatatirea imaginii comunitatilor de rromi, promovarea educatiei scolare in cadrul comunitatilor de rromi, imbunatatirea accesului cetatenilor etnici rromi la serviciile oferite de Primaria Cluj, precum si promovarea si stimularea voluntariatului in randul tinerilor rromi.”

9. La ce va referiti cand spuneti voluntariat?

“Copii de etnie rroma au nevoie de niste indrumatori in viata, de niste modele pozitive. De aceea, studentii si membrii organizatiei “Romano Suno”, incearca sa aduca pe drumul cel bun pe cat mai multi copii. De exemplu, eu am fost prima studenta din cominatatea din care faceam parte, iar acum alti zece tineri m-au urmat. Cred ca noi (studentii rromi) suntem cei mai in masura sa le explicam cum stau cu adevarat lucrurile, si care e cea mai buna metoda pentru a-si construi un viitor frumos. La momentul de fata cred ca sunt undeva la 600 de studenti de etnie rroma in Cluj Napoca.”

10. Ce planuri de viitor aveti?

“Planuri de viitor referitoare la tema discutiei…. Pai recrutare a cat mai multor studenti, si organizarea diverselor activitati socio-culturale in colaborare cu organizatiile studentesti din Cluj.”

Niciun comentariu: